2 mrt 2021

IN ATLAS DIABETES CHALLENGE VERLEGGEN DIABETEN HUN GRENZEN


Het beklimmen van de hoogste berg van het Atlas gebergte, de Jbel Toubkal,in Marokko. Het vereist een zeer goede conditie en uithoudingsvermogen. Een uitdaging die ook mensen zonder diabetes type 2 al de rillingen over de rug kan laten lopen. Dat is dan ook precies de bedoeling. Bas van de Goor wil met zijn Bas van de Goor Foundation op die manier aandacht vragen voor de rol van sport bij diabetes.

Als ex- prof volleyballer voor het Nederlands team en diabeticus is Bas van de Goor dan ook als geen ander de aangewezen persoon om te laten zien dat je met diabetes niet in een hoekje hoeft te gaan zitten. Sterker nog, door het beoefenen van intensieve sport kunnen de nare gevolgen van diabetes met jaren worden uitgesteld of zelfs uitblijven

Onderzoek wijst uit dat mensen waarbij diabetes type 2 is geconstateerd en die vanaf dat moment de intensiteit waarmee ze bewegen of sporten gaan opvoeren al snel minder medicijnen en/of insuline nodig hebben. Het beoefenen van intensieve sporten zorgt ervoor dat het lichaam de aanwezige bloedsuikers makkelijker opneemt, de glucosereceptoren gaan openstaan en nemen beter bloedsuiker op uit de bloedbaan.

Om deze belangrijke rol van sport te benadrukken en om te laten zien dat je met diabetes gerust topsportprestaties kan leveren organiseert de Bas van de Goor Foundation regelmatig sportkampen, evenementen en uitdagingen voor mensen met diabetes. Zondag 12 september vertrekt hij met een team zeer gemotiveerde sporters en een medisch begeleidingsteam naar Marokko voor de Atlas Diabetes Challenge. Tijdens de beklimming van de berg zal er naast het genot van de sportieve prestatie ook onderzoek gedaan worden naar het effect van bewegen op de bloedsuikerspiegel en algehele gezondheid van een diabeticus. Te denken valt bijvoorbeeld ook aan de invloed van grote hoogte op de bloedsuikerspiegel.

Zo vlak voor de start kwamen de deelnemers afgelopen week nogmaals bijeen in Rotterdam. Daar kregen ze van burgemeester Aboutaleb een hart onder de riem gestoken kregen. Ook vertelde hij over de mooie vergezichten waarom de berg, die een hoogte van 4.167 meter kent, bekend staat.

Hij roemde het doorzettingsvermogen dat de deelnemers ten toon zullen gaan stellen en gaf zijn succes en vertrouwen aan de deelnemers mee, waarbij ook de verschillende ethnische afkomsten van de deelnemers niet onbesproken bleef. Al met al een mooie opsteker op weg naar deze spannende onderneming met de opdracht een kwalitatief leven voor mensen met diabetes.

Op 16 september zal de klim van start gaan, waarna op 23 september de hoogste top bereikt zal worden en de deelnemers op 26 september huiswaarts keren.

De vraag blijft hoe belangrijk sporten/bewegen is met name bij Diabetes.