2 mrt 2021

VERBORGEN VETTEN OOK GEEFT OOK RISICO OP DIABETES BIJ MENSEN ZONDER OVERGEWICHT

Diabetes gaat altijd samen met overgewicht…. Dat lijken tenminste veel van de huidige diabetes campagnes te zeggen. Niets is echter minder waar. Ook als je er van buiten slank en gezond uitziet kun je te maken krijgen met diabetes. Zelfs als je geen 45 – plusser bent kun je te maken krijgen met diabetes type 2. De vraag rijst wat de reden daarvan kan zijn.
Die reden is simpel. Ook als je slank bent kan het lichaam insulineresistentie opbouwen. Dit gebeurt, zoals we in de vorige blog uitlegden als het lichaamsvet zich opstapelt langs de organen. Men noemt dit visceraal vet. Het vet geeft een stof af die ervoor zorgt dat de toegangspoorten voor insuline naar de cellen toe geblokkeerd worden. Je kunt dus vanaf de buitenkant niet zien of een slank persoon van binnen eigenlijk heel vet is. Dat kan vervelend als je denkt dat je je geen zorgen hoeft te maken terwijl daar wel alle reden voor is.

Als je er zeker van wilt zijn dat je ook als slank persoon niet “dik” bent van binnen, ga dan na of je wel voldoende achter je bureaustoel of schoolbank vandaan komt. Hoe vaak sport je in de week en hoe lang. Wordt je lichaam voldoende uitgedaagd? Als je nauwelijks aan lichaamsbeweging doet, veel achter de computer zit en regelmatig geraffineerde producten eet zoals witbrood, witte rijst, pasta, snoep en chips, en veel frisdrank drinkt, dan wordt het de hoogste tijd aanpassingen te doen aan je levensstijl. Alleen al een kleine dagelijkse aanpassing het eten van meer vezels in de vorm van fruit, groente en biologisch bruin brood reduceert het risico op diabetes type 2 al. Laat je daarnaast wat vaker de cake, snoep en suiker staan, dan heb je al meer dan 50% van het risico op diabetes overwonnen. Je maakt minder vet aan en je insulinewaarden gaan veel minder schommelen, waardoor je hele lichaam meer in evenwicht komt. Dat schrikt namelijk erg van iedere keer zo’n insuline stoot.

Om ook het aanwezige orgaanvet te verteren wordt een speciaal bewegingsprogramma aanbevolen dat je vetreserves optimaal aanspreekt. Niet alle sporten hebben namelijk het gewenste effect. lees meer. Dat kan jou en je familie, vrienden en vriendinnen helpen diabetes te voorkomen. Velen gingen je al voor en zijn er succesvol mee aan de slag. Kan het ook voor jou net dat duwtje in de rug zijn om je levensstijl grondig aan te pakken? Laat het ons weten!