2 mrt 2021

NIEUWE VOEDINGSRICHTLIJN VOOR DIABETICI: MEER INNAME VAN VITAMINE D IS ESSENTIEEL VOOR ENKELE GROEPEN DIABETES PATIËNTEN

De Nederlandse Diabetes Federatie publiceerde afgelopen week de nieuwste voedingsrichtlijn op basis van haar wetenschappelijk onderzoek. Het opstellen van een voedingsrichtlijn is van belang vanwege het voortschrijdende inzicht in de relatie diabetes en voeding door wetenschappelijk onderzoek. Sinds diabetes aan het eind van de 20ste eeuw wereldwijd epidemische vormen is begonnen aan te neme, is ook het onderzoek naar de oorzaak van diabetes toegenomen. Het verband tussen het ontstaan van diabetes en een ongezond voedings- en leefpatroon wordt steeds vaker gelegd. Leefstijlinterventie in de vorm van structurele aanpassingen in het voedingspatroon gecombineerd met meer beweging blijkt keer op keer goed te werken bij zowel de preventie van diabetes type 2 als voor de vermindering van klachten bij diabetes type 2. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit.
Het team van Diabetes Voorbij is verheugd dat de onderzoeksresultaten stuk voor stuk ook de aanbevelingen in het boek Diabetes Voorbij verder onderbouwen. Vooral het heilzame effect van de combinatie bewegen en inperking van de koolhydraten inname komt duidelijk naar voren.

Er zijn echter ook zaken die door de wetenschap nog niet onderzocht zijn, maar waar al wel goede ervaringen in de praktijk mee zijn opgedaan. Praktijkervaringen van ex-diabetici zijn daarom van onschatbare waarde. In ons boek Diabetes Voorbij gaan wij bijvoorbeeld dieper in op het effect van verschillende soorten lichaamsbeweging. Wandelen, hardlopen of fitness zijn bijvoorbeeld drie vormen van beweging die allemaal een heel ander effect op uw bloedsuikerspiegel of glucose-intolerantie hebben.

Terug naar de nieuwe voedingsrichtlijn. In de nieuwe richtlijn wordt naast meer beweging in combinatie met een beperking van de koolhydraten inname, ook een aanvulling van bepaalde vitamines geadviseerd. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor vitamine D. Veel diabetes patiënten schijnen namelijk een tekort te hebben aan vitamine D. Vitamine D beschermt je lichaam tegen ontstekingen, hart en vaatziekten, reguleert de calciumhuishouding in je lichaam en versterkt je immuunsysteem. Een tekort aan vitamine D wordt in sommige studies ook in verband gebracht met een verhoogde kans op het krijgen van diabetes type 1 en 2. Een essentiële vitamine dus voor een goede gezondheid.

De volgende groepen mensen met diabetes worden aanbevolen om bij de huisarts te laten controleren op vitamine D tekort en indien nodig vitamine D aan te vullen door het slikken van capsules. (de hoeveelheid in overleg met arts of diëtist):
• Iedere persoon met een lichte huid die niet de dagelijkse 15 minuten zon op zijn of haar huid krijgt in de periode april t/m oktober
• Mannen en vrouwen met een lichtbruine of donkere huidskleur (deze hebben van nature veel meer zon nodig om de juiste hoeveelheid vitamine D aan te maken)
• Vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen
• Alle vrouwen vanaf 50 jaar die voldoende buiten komen
• Alle mannen vanaf 70 jaar die voldoende buiten komen
• Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
• Kinderen tot 4 jaar die geen vitamine D krijgen en geen opvolgmelk drinken
• Mensen die ook osteoporose hebben of in een verzorging- of verpleeghuis wonen

Omdat in Nederland driekwart van de mensen een vitamine D tekort heeft, zeggen wij: Doen dus die vitamine D check!