2 mrt 2021

DE NATUURLIJKE ZOETSTOF DIE UW BLOEDSUIKERSPIEGEL IN BALANS BRENGT

Al eeuwen lang wordt deze zoetstof bij de indianen uit Paraguay toegepast om bitter smakende geneeskrachtige kruidenthee te zoeten. Ook staat het reeds millennia lang bekend om zijn geneeskrachtige werking bij de behandeling van diabetes, insulineresistentie en overgewicht.

Reeds bij het koloniseren van Zuid-Amerika door Spanje en Portugal werden de Zuid-Europeanen verrast door deze zoete stof, die ze mee naar Europa namen voor de teelt. Extracten uit het blad en de stengels van deze plant schijnen een zoetende werking te hebben, die de zoete smaak van suiker 40 tot 300 maal overtreft (de getallen in de literatuur lopen sterk uiteen).

We hebben het hier over de plant Stevia, die de bron is van de zoetende stof stevioside en rebaudioside A. De zoetstof blijkt een superregulerende werking te hebben op de bloedsuikerspiegel. Dat is natuurlijk goed nieuws voor diabetici en prediabetici, maar Stevia kan nog meer. Naast de stabiliserende werking blijkt Stevia ook de eigen insuline productie te stimuleren, dat is van levensbelang voor diabetici bij wie de alvleesklier deze belangrijke functie aan het verliezen is.

Ook voor mensen met overgewicht of obesitas kan het gebruik van Stevia een grote steun in de rug zijn om het gevecht tegen overgewicht te winnen. Het allerbelangrijkste van dit zeer bijzonder geschenk van de natuur is namelijk dat deze zoetstof van nature geen calorie├źn bevat.
Ook mensen met prediabetes die ene dieet met minder suiker aanbevolen hebben gekregen kunnen veel baat hebben bij het gebruik van Stevia.

Veel van de zoetstoffen die we vandaag de dag tegen komen in frisdranken of “gezonde” yoghurtdranken kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral voor diabetici of mensen met verhoogd risico op hart- en vaatziekten brengt het gebruik van aspartaam, acesulfaam-k of cyclamaat grote risico’s met zich mee. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze stoffen bij regelmatige inname het vetgehalte van de gebruiker sterk doen toenemen. Een averechts effect dus.

Stevia heeft bewezen dit effect juist niet te hebben. In tegendeel, het stimuleert juist de gezondheid van iedereen die kampt met problemen gerelateerd aan een onevenwichtige bloedsuikerspiegel.