2 mrt 2021

VERBORGEN VETTEN WERKELIJKE OORZAAK VAN DIABETES

Het ontstaan van diabetes wordt al jaren in verband gebracht met overgewicht en vetzucht. De werkelijke reden daarvan kan steeds beter verklaard worden. Onderzoekers wereldwijd hebben de afgelopen 15 jaar ontdekt dat vet niet alleen maar opslag van brandstof is voor in slechte tijden, maar dat vet cellen zelf ook allerlei lichaamsstoffen aanmaken, zoals eiwitten en hormonen, waarmee ze communiceren met de hersenen en de rest van het lichaam. Als je als basishouding aanneemt dat het lichaam een zeer intelligent geheel is zie je al snel de intelligente reacties van vet.

Onderhuids vet gezond
In de oudheid en nog lange tijd daarna stonden vrouwen met een beetje vet op de buik en die een klein beetje mollig waren te boek als vruchtbare vrouwen. Nog steeds zeggen we van mensen met voldoende vet op hun botten dat ze er gezond en welvarend uit zien. Mensen die zeer slank zijn worden pas recent als gezondheidsprototype gezien, misschien wel ten onrechte. Studies tonen ook aan dat vrouwen met juist een klein beetje buikvet, ja inderdaad dat buikje wat de meeste vrouwen in de weg vinden zitten, een bepaald eiwit, leptine, afscheiden dat ervoor zorgt dat juist vruchtbaarheidshormonen worden aangemaakt. Heel slim van het lichaam dus, want het betekent dat de vrouw voldoende voedselvoorraden heeft om zowel voor haarzelf als een ongeborene of pasgeborene van voedsel te voorzien. De productie van dit hormoon neemt af in tijden van honger en voedseltekort. Dit ondersteunt het de logica in het gegeven dat vrouwen met anorexia en ondergewicht minder vruchtbaar of onvruchtbaar zijn.

Veel vet op spieren en organen juist ongezond
Terug naar diabetes. Vet cellen kunnen dus bepaalde eiwitten produceren. Deze eiwitten kunnen goed of slecht zijn. Bij kleine hoeveelheden lichaamsvet zijn ze overwegend gezond en dragen bij aan een goede regulering van de suikerafgifte vanuit het bloed naar de spieren als ook voor de omzetting van vetten in bepaalde suikers voor voeding aan de spieren. Ga je echter teveel vetten consumeren en worden de vet cellen te groot dan slaat de balans om. Er worden “ongezonde” eiwitten geproduceerd die een overprikkeling van de receptoren die glucose vanuit het bloed moeten opnemen tot gevolg heeft. De receptoren “slaan dicht” of gaan slechter functioneren. Er ontstaat insulineresistentie. Dat is een gevaarlijke situatie omdat er dan te hoge hoeveelheden bloedglucose- door het bloed circuleren die niet of nauwelijks opgenomen kunnen worden door het lichaam, het ontstaan van diabetes met ernstige diabetes complicaties ligt op de loer. Dit is vooral ernstig als vet zich opgeslagen heeft tussen de spieren. Het verhindert de toevoer van glucose naar je spieren. De meest basale functies van het lichaam worden nu lastig om uit te voeren omdat er een tekort aan brandstof in de spieren ontstaat. Je wordt moe en prikkelbaar.

Mensen met diabetes kunnen dit herkennen.
Als het vet op de organen gaat zitten is er een nog gevaarlijkere situatie ontstaan. Bij een té grote hoeveelheid vet gaan de vet cellen eiwitten afgeven die giftig zijn voor het lichaam en ontstekingsreacties oproepen. Gebeurt dit bijvoorbeeld bij de lever, dan ligt een leverontsteking op de loer. De lever kan dan zijn functie van ontgiften niet goed meer uitvoeren. Dat is maar één van de vele complicaties die mensen met teveel lichaamsvet kunnen oplopen.

Verminder je vet en de ernst van diabetes door iets heel simpels…..
De oplossing voor dit alles ligt zó ontzettend voor de hand dat je je afvraagt waarom hier op de scholen niet meer aandacht aan besteed wordt. Met diabetes type 2 onderweg naar doodsoorzaak nr. 1, ook in Nederland, zou het bijzonder nuttig zijn als er op middelbare scholen, tijd vrij gemaakt zou worden om te sporten. Maar ook in ziekenhuizen, verzorgings- tehuizen, op het werk, of als je in de WW, WAO of de bijstand zit, overal moet de mogelijkheid van een uur tot een half uur sporten per dag, zelfstandig of onder begeleiding, beschikbaar gemaakt worden. Het doen van eenvoudige oefeningen die de spieren optimaal belasten, zorgen ervoor dat spieropbouw plaats vindt en het verbrandingsniveau van het lichaam verbetert. De tussen de spieren aanwezige vet cellen maken plaats voor spiercellen. Een twee in één voordeel.
A) Vet cellen verdwijnen, dus minder kans op diabetes.
B) De receptoren voor de opname van glucose in de spieren worden gevoeliger en nemen weer makkelijker bloedsuiker op uit de bloedbaan.

Zo simpel en zo intelligent is je lichaam: brandstof nodig: deurtje open, teveel brandstof: deurtje dicht!

Lees het boek Diabetes Voorbij voor een uitgebreide uitleg over de invloed van sport op het genezen van de conditie pre diabetes en/of diabetes.
lees meer